Червените боровинки - мощен антиоксидант

   

 Червените боровинки са сред храните с доказан благотворен ефект за здравето, сочат резултатите от изследване на Ейми Хауел от университета Рътгърс, цитирани от Асошиейтед прес.

 

Плодовете на боровинката са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - линолеова киселина (OMEGA-6), алфа линолеова киселина (OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли.

Съдържат около 6% арбутин, следи от хидрохинон, около 8% катехинови танини, флавоноидните вещества кверцетин, хиперозид, изокверцетин, урзолова, хлорогенова и кафена киселина, витамин С.

Поради наличие на дъбилни вещества от катехинов тип листата на червената боровинка се понасят по-добре от тези на мечото грозде. Те са мощен антиоксидант - активността на витамин А ефективно неутрализира действието на свободните радикали. Притежава и антисептични свойства. Днес повече от 20 млн. души в Европа използват боровинката като антиоксидант.

Най-ефективният, съдържащ се в диви плодове - токотриенол, рядко срещана форма на витамин Е, беше открит в червената боровинка. Този антиоксидант е 40 - 60 пъти по-ефективен от токоферол, най-често срещаната форма на витамин Е. От всички натурални масла, това от червената боровинка съдържа най-голямо количество от въпросния антиоксидант. Забележителни са големите количества желязо, както ниският гликемичен индекс.

Със своя капацитет за обезвреждане на кислородните радикали от 9,584 единици за 100 g, червената боровинка е сред най-консумираните храни в САЩ.

Американските здравни институти са финансирали изследването за ефекта от червените боровинки върху сърдечните болести, гъбичните инфекции и други заболявания.

Досега изследването е показало, че пиенето на сок от червени боровинки може да блокира инфекция на пикочните пътища, като пречи на бактериите да прилепнат към клетъчните стени.Танините имат антиадхезивни свойства срещу бактериите (възпрепятстват полепването и задържането им за стената на пикочния мехур и уретрата), с което предпазват от инфекции на уринарния тракт.

Съставка,открита от Хауел в червените боровинки и кръстена проантоцианидин, предотвратява образуването на плаки по зъбите.

Установено е , че при някои хора редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак на стомаха и язва.

Учените изследват ролята на боровинковите полифеноли в превенцията на няколко вида рак. Различни антоцианини, проантоцианидини, танини и фитохимикалите пеонидин и кверцетин редуцират риска от рак. Изследвания показват, че тези вещества инхибират метаболизма на раковите клетки in vitro. Те са с недостатъчно изучено действие върху човешкото здраве, вероятно в човешките клетки in vivo абсорбцията на тези вещества е по-малка и се елиминират бързо от кръвта, но опитите в лабораторни условия са доста обнадеждаващи.

Червените боровинки могат да предотвратят бързото израстване на тумори. Освен това екстракти от химикали в червените боровинки са предотвратили мултиплициране на засегнати от рак клетки на гърдата при лабораторни опити.

Доказано е, че консумацията на плодове от червена боровинка имат забележителна положителна роля при болестта на Алцхаймер и други невро-дегенеративни изменения, свързани със стареенето.

Изследвания покават, че ежедневната консумация на сок от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол, което от своя страна е свързано с благоприятни ефекти върху сърцето и кръвното налягане.