Форевър фибри

И преди сте чували за полезното действие на фибрите, но може би сте си мислели, че нямате нужда от него. А има вероятност и да свързвате „здравословните влакнини“ със сушени сливи и запек. Всъщност фибрите са за всекиго и могат да се окажат тайното ви оръжие, подпомагащо редовния стомах и доброто усвояване на полезни хранителни вещества.

Ако разгледаме някои от макронутриентите като герои в пиеса, протеините несъмнено биха получили ролята на „героя“, мазнините – на „злодея“, а въглехидратите – на „поддържащите актьори“. Фибрите пък, понеже за разлика от останалите „актьори“ не съдържат никакви хранителни вещества, сигурно биха получили ролята на странния, невзрачен и често недоразбран герой, когото отминаваме като безинтересен и маловажен. Но ако наречем влакнините „безинтересни и маловажни“, ще бъдем безкрайно далеч от истината! Върху техните плещи се крепят два много важни елемента на правилното храносмилане:

1. подпомагат усвояването на нутриенти;

2. свързват се с храната и токси- ните в червата и ги придвижват напред.

Задачата им не е лесна. Ако „разгънем“ храносмилателната си система, с изненада ще установим, че общата ѝ дължина е около 9 метра, сместени в едва около 45- 50 см! Без фибри тялото ни много трудно би се справило с ефективното придвижване на приеманата храна през многобройните остри завои. Представете си влакнините като голяма, лепкава топка, която се търкаля надолу по тънките ви черва и след тях по дебелото черво, увличайки със себе си излишната храна и отровите, за да ги изхвърли като отпадъци. С помощта на фибрите също можем да се чувстваме по-сити и да ядем по-малко. Приемането на добавка с влакнини половин-един час преди хранене може да ви засити и така да намали приема ви на калории с яденето. Консумацията на фибри между храненията пък допринася за овладяване на ненаситния апетит за определени храни. Сами виждате, че фибрите са превъзходен спътник на всяка разумна програма за хранене и движение. Те ви помагат да отслабвате и да поддържате здравословно тегло. И накрая – според проучванията приемът на достатъчно количество влакнини подпомага и сърдечносъдовото здраве, като допринася за поддържане на нормални нива на холестерола и на кръвното налягане. Ако се върнем към героите в нашата пиеса, дайте на фибрите ролята на вашия „ПРИЯТЕЛ!“ Всъщност влакнините са толкова ключова част от храната ни, че в повечето страни препоръчителният дневен прием е 25-35 г Според българските физиологични норми за хранене трябва да приемаме поне по 25 г хранителни фибри на ден, но често се оказва, че далеч не успяваме да си ги набавим. До голяма степен това се дължи на факта, че не консумираме достатъчни количества плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти... А влакнини се съдържат само в растителните храни. Няма да ги откриете в месото, рибата и млечните продукти. Фибрите се делят на разтворими и неразтворими, като всеки от двата типа подпомага организма по свой начин. Затова всяка балансирана и здравословна диета трябва да съдържа и едните, и другите. Форевър фибри представлява мощна комбинация от четири уникални вида влакнини и всяко пакетче ви осигурява по 5 г от тези полезни хранителни съставки. Продуктът се разтваря бързо във вода, гел от алое вера и всяка друга напитка, а компактната опаковка е удобна за носене навсякъде. С Форевър фибри можете да зареждате тялото си с допълнителни влакнини, докато сте навън, на работа или с приятели. Затова не пропускайте да пъхнете едно-две пакетчета в джоба или чантата си!