Най-големите грешки, които допускаме

 

1.Започнали сме сами да  провеждаме презентации на приятели и познати, а преди това не знаем как да разкажем накратко за МЛМ, да отговорим на конкретни въпроси и възражения, не знаем как да обясним защо един дистрибутор може да получава повече бонуси от своя спонсор и защо МЛМ системата не е незаконна верига, пирамида и т.н

Съвет: В нито един бизнес не можем да работим с успех, ако преди това не сме го изучили. Много е важно да отделим 2-5 дни и с помоща на спонсора ни да усвоим минимума знания ВЕДНАГА след включването ни, тъй като можем да направим грешки, които по-късно много трудно ще отстраним. Чак тогава сме подготвени сами да проведем презентация. Ползването на нагледни материали и пособия на Форевър ни дава предимство, говори за професионализъм. По-късно, напредвайки в бизнеса, ще се учим на останалите дреболии и тънкости.

 

 1. Втурвайки се първо добре да изучим продуктите, не ни достига време, за да спонсорираме.

Съвет: Изглежда логично, но не е така. Преди всичко трябва да научим колкото се може повече за системата на работа, за най-правилния начин на работа, за сигурния път към успеха (изграждане на мрежа от регистрирани дистрибутори), тъй като това не отнема повече от няколко дни. Едва тогава отделяме време и започваме да се запознаваме подробно с различните продукти и ги разучаваме.

 

 1. Разбрали сме колко пари можем да заработим, но не и по какъв начин. Включили сме се в мрежата, но сме седнали и чакаме да станем богати.

Съвет: Пропуснали сме основното. Не можем да очакваме, че с включването в мрежата сме завършили своя дял от работата. Бизнесът току що е започнал. Нужно е да вложим доста труд и време, за да започнат парите да пристигат. В началото са достатъчни само три неща:

  • Да желаем да работим сериозно и правилно
  • Да си поставим цели и да си направим план по какъв начин да ги осъществим
  • Да направим колкото е възможно по-голям списък на своите познати и приятели, който ще използваме, за да ги поканим на презентация

За всичко останало ще ни помогне нашият спонсор! Търсете от него помощ и съвети!

 

 1. Няколко пъти сме чули презентации, разбрали сме маркетинговия план и си мислим, че не ни е необходимо повече да ходим на открити презентации и обучения.

      Съвет: Ако се опитаме сами да направим презентацията, тогава разбираме колко много неща не сме  запомнили. Много е важно да сме редовни посетители на откритите презентации и там да учим бизнеса. Това е повод да се срещнем със своите дистрибутори и по-горни спонсори, да получим цялата важна информация за бизнеса и новости за продуктите. Редовното ходене ни дава възможност непосредствено да наблюдаваме своя напредък, както и да помагаме за развитието на нашата група.

 

 1. Позволяваме си да класифицираме хората по  схемата СТАВА – НЕ СТАВА  за този бизнес, и говорим за бизнес само на първите.

Съвет: Необходимо е да съставим  веднага списък на ВСИЧКИ, абсолютно всички хора, които познаваме. Не е нужна селекция при съставяне на списъка. Не трябва да се пренебрегват онези хора, за които сме ''абсолютно сигурни'', че не са подходящи  за такъв бизнес. Правилно е да предложим на всички възможността да се снабдяват с качествени продукти по цени на едро и възможност за добра заработка от разширяване на мрежата от регистрирани клиенти и дистрибутори поне по три причини: първо, много бързо ще се убедите, че в този бизнес са възможни невероятно големи изненади и някой, в който не сте вярвали, изгражда много добър бизнес; второ, възможно е чрез някой, за който смятаме, че не става за този бизнес, да стигнете до негови познати, които да изградят страхотен бизнес, трето, възможно е някой за когото знаем, че има всички предпоставки да направи добър мрежов бизнес, да има други приоритети и предпочитания или да не разбира и да не оценява потенциалните възможности на мрежовия маркетинг и на ФЛП.

 

 1. Опитваме се по телефона или при разходка да проведем презентация и накратко да разкажем всичко за бизнеса.

Съвет: Такъв начин на полупрезентация най-често завършва с неуспех, тъй като даването на непълна информация води до негативен отговор. Правилно е да поканим потенциалният си дистрибутор на презентация, за да му дадем пълна информация за фирмата и бизнеса и да има възможност да направи информиран избор дали да се включи в бизнеса.

 

 1. След презентацията не даваме никакъв информационен материал на потенциалния си  дистрибутор, защото смятаме, че е чул достатъчно на презентацията.

Съвет: Най – ефикасният начин за спонсориране е, когато след презентацията дадем информационен материал, който съдържа точна допълнителна информация за потенциалния ни дистрибутор. Това е задължително! Запомнете – потенциалният Ни дистрибутор след 24 часа ще си спомня не-повече от 70 % от това, което сте му разказали, а след 3 дни - едва 5 %.

 

 1. Търговец иска да се включи в мрежата на нашата фирма, а ние упорито му досаждаме, обяснявайки му, че ''същността не е в продажбата''.

Съвет: Правилно е да се опитаме да му обясним предимствата на МЛМ-системата пред класическия начин на търговия, но не трябва да прекаляваме. Той е професионалист и гледа на всяко ново включване като на конкуренция. Ако откаже да следва принципите на МЛМ, го оставяме да работи както вече знае. Това е негово право! Когато ние, работейки по правилния начин, успеем да направим по-голям бизнес от него, тогава той сам ще ни попита за съвет.

 

 1.  По време на спонсорирането ПРЕДЛАГАМЕ НА ПОЗНАТИТЕ СИ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ''ПРОДАЖБА НА ТЕЗИ ПРОДУКТИ''.

Съвет: Никога не трябва да говорим за този бизнес като за търговия! И най-вече на хората, които не са търговци, тъй като те автоматически ще се откажат. Ние трябва да предложим на всеки възможността да се снабдява с качествени продукти по цени на едро и възможност за добра заработка от разширяване на мрежата от доволни клиенти и от дистрибутори. Разбира се, нормално е да напомним, че те могат и да продават продуктите по цени на дребно, ако желаят, но успеха идва само след изграждане на голяма мрежа от регистрирани потребители.

 

 1.  Използваме термина верига, вместо мрежа или група

Съвет: Терминът ''верига'' води асоциация за измама и неуспех. По-добре да я изхвърлим от речника си. Тук става дума за мрежа (група) от регистрирани потребители. С включването в МЛМ фирма, ние придобиваме възможност да икономисваме, тъй като купуваме по-евтино продукти, които са ни необходими и затова никой не може да бъде измамен.

 

 1. Организирали сме домашно парти и сме поканили свои приятели и познати. Смятаме, че е нормално да приготвим най-различни ястия и напитки и да ги посрещнем като истински домакини.

Съвет: Каним и някой оркестър, за да бъде програмата пълна, а презентацията може да се проведе някой друг път. Без всичко това, по начина, по който са ни учили спонсорите ни.

 

 1. Разочаровани сме от това, че първата ни презентация не е била успешна и не е дала резултата, който сме очаквали от нея.

Съвет: Това не е бизнес за хора, които лесно се отчайват! Трябва да проверим дали сме направили всичко така, както са ни учили спонсорите. Възможно е да сме пропуснали нещо важно, смятайки го за маловажно. Освен това е важно, че средно добра презентация пред хора с открито мислене е равностойно на съвършена презентация пред консервативно мислещи хора. Статистиката говори в наша полза. С придобиването на опит и знания, броят на заинтересованите постепенно ще се увеличава и нашият успех ще бъде по-голям! Амбицията и търпението са първите условия за нашия успех!

 

 1. В паническото си желание да включим някого в мрежата си (или продадем нещо), ние даваме погрешна и непроверене информация за продуктите или бизнеса.

Съвет: За да не се породи недоверие в качеството на продуктите и системата, много по-добре е да кажем, че за определени неща нямаме пълна информация и за да отговорим прецизно на тези въпроси, в най-кратко време ще се обърнем към спонсора си и ще го попитаме.

 

14.  Слушаме „крадците на мечти”.

Съвет: Независимо дали са добронамерени или злонамерени – не трябва да им позволяваме да ни охладят ентусиазма: „Колко вярваме във Форевър?” Трябва да сме като вряща вода – колкото е по-висока температурата, толкова по-трудно ще спре вренето, ако се налива в нея студена вода. Ако съзнаваме какво съкровище държим в ръцете си, никой не е в състояние да ни спре. Необходима ни е непоколебима вяра в компанията (превозното ни средство за страната на мечтите), в ползата от продуктите и  в себе си, че ще успеем.

 

15.  Включили сме нов сътрудник в бизнеса, а не сме му дали възможност ВЕДНАГА след включването да получи всички потребни материали или най-често нямаме достатъчно време, когато му е нужна помощ, съвет или информация.

Съвет: Рискуваме нашият нов дистрибутор да се разочарова и от бизнеса и от нас. Ако спонсорираме някого, това означава, че искаме да му помогнете да изгради свой бизнес, а това е определена обвързаност. Трябва да бъдем на разположение на нашите дистрибутори 24 часа в денонощието за информация и съвети, а за хората от нашите по-долни линии е добре да си уговорим дни и часове, в които да бъдем на разположение за отговори на техните въпроси.

 

16.  Не ценим високо бизнеса си с Форевър, приравняваме го към  хобитата си и не го вземаме на сериозно.

Съвет: За да сме успешни, трябва още в началото, дълбоко в себе си да приемем този бизнес за наш, да го видим като голям бизнес, за да могат да го видят така и нашите познати. Не можем да направим голям бизнес без да инвестираме време, усилия, определени средства за материали, за обучение и т.н.

 

17.  Не предаваме навреме, или не предаваме цялата нова информация на своите сътрудници, тъй като смятаме, че тя ''не е толкова важна''.

Съвет: Цялата информация, която получаваме, трябва да бъде записана и предадена на сътрудниците ВЕДНАГА. Не трябва да протакаме и да правим селекция на информацията и хората, тъй като никога не знаем на кого и коя точно част от информацията му е нужна в този момент.

 

18.  Притесняваме се да звъним често на своя спонсор, като си мислим че му пречим, не искаме да ни мисли за досадник.

Съвет: Трябва да бъдем редовно в контакт със своя спонсор. Добре е ние да го поканим, защото той не може предварително да знае кога и каква помощ ни е необходима, или какво не ни е ясно. Ако имаме проблеми или въпроси се обръщаме първо към него. Ако прекият ни спонсор също като нас е нов или е неопитен, се обръщаме към неговия спонсор... и така докато стигнем нашия мениджър. Ако и той не може да ни отговори – обръщаме се към офиса на ФЛП. Обръщайте се към офиса на ФЛП в София само в екстремни ситуации.

 

19.  Включили сме нов сътрудник и го питаме колко продукти е успял да продаде за изминалата седмица.

Съвет: Никога, никога не трябва да питаме новия си сътрудник дали е успял да продаде нещо! По този начин отричаме всичко, което сме говорили преди, че единствената и най-важна цел е първо да изградим солиден бизнес. Но пък затова е необходимо задължително да го попитаме дали е опитал да направи продуктово представяне или да покани някого на среща «2 срещу 1», да покани някого на обща презентация, да спонсорира някого и какви проблеми са възникнали. Оборотът ще дойде от само себе си, като резултат от изграждане на вашата мрежа от дистрибутори.

 

20.  Държим се с нашите дистрибутори като с подчинени.

Съвет: В МЛМ няма шефове, подчинени и началници. Ние сме равноправни партньори и успешното развитие на бизнеса е в интерес и на двете страни.

 

21. Нямаме търпение

Съвет: Необходимо е да се откажем от този работнически манталитет да мислим, че трябва веднага да ни се заплати за вложеното време. Даваш 100 часа – получаваш за 100 часа. Ако не си в състояние да работиш, даваш 0 часа и получаваш 0. Измерението тук е линейно (5+5=10), докато при МЛМ е прогресия (52=25) – множествен резултат. Изливането на основите изисква време.

Не трябва да се отказваме, защото в МЛМ движението е еднопосочно – само нагоре. Осъдени сме да успеем. Въпрос на време и желание!

 

22.  На постоянната си работа, за всеки случай крием, че сме включени в потребителско-дистрибуторската мрежа на МЛМ фирма. Обикновено казваме, че получаваме продуктите ''от някакъв свой роднина или приятел''.

Съвет: Нямаме никаква причина да постъпваме така, тъй като този бизнес навсякъде по света се счита като допълнителен бизнес, а не като основна дейност. Освен това може да пропуснем шанса да включим нови сътрудници.

 

23.  Представяме Форевър чрез нас самите

Съвет: Трябва да е обратното – да представим себе си чрез Форевър – какви сме  били, какво ни е дал  Форевър, какви са перспективите пред нас.

 

24.  Злоупотреба със спонсора

Съвет: Необходимо е да се допитваме до него, но не и да го товарим с проблемите си. Той не е психоаналитик, времето му е ценно – да го използваме рационално и ефективно. Това включва активно да участваме в общите мероприятия, организирани от него и/или от ФЛП.

 

25.  Намаляваме или премахваме процента от печалбата си и започваме да продаваме по цени на едро, за да направим повече оборот, тъй като си казваме, че не сме търговци и ни е неприятно да печелим от някого.

Съвет: Сечем клона, на който седим! Никой няма да има изгода да се включи в нашата мрежа! По този начин трябва да работим за много малка печалба или да подаряваме продуктите. Ако някой не желае да се включи и да стане регистриран потребител, той има право да купува продукти, но по цени на дребно. Иначе ние губим възможността чрез него и неговите приятели да разширим своя бизнес.

 

26.  Имаме повече от 10 лично спонсорирани сътрудници, а не изграждаме дълбочина

Съвет: Не съществува нито една МЛМ организация, в която да е възможно човек да изгражда УСПЕШНО мрежа, като работи ЕДНОВРЕМЕННО с повече от 5 човека! В началото е много важно да стигнем до трето активно ниво в дълбочина с всяка от петте линии. Чак тогава можем да включим нов сътрудник.

 

27.  Постоянно говорим на своите сътрудници колко много работим и колко грижи полагаме за тях.

Съвет: Никога не трябва да говорим такива неща. Нашите дела трябва да доказват това, а не нашите думи.

 

28.  Пренасяме неприятностите и личните проблеми, които имаме в бизнеса, върху нашите сътрудници.

Съвет: В МЛМ има едно желязно правило – проблемите и неприятностите се придвижват отдолу нагоре, а добрите новини - обратно. И така, ако имаме проблеми в бизнеса, трябва да разговаряме за тях с нашия спонсор. В противен случай, това е най-успешния начин да разрушим мрежата, която сме създали.

 

29.  Постоянно имаме усещането, че работим за своя спонсор и сравняваме своите бонуси с неговите.

Съвет: Никога не трябва да обръщаме внимание на това, какви бонуси получават тези над нас, тъй като нито ни влиза в джоба, нито излиза от него. Ние ще получаваме винаги точно толкова, колкото сме заслужили, а това може да бъде и много повече и много по-малко отколкото е получил нашият спонсор.

 

    И накрая да си отговорим на следните въпроси:

·         Може ли бизнесът ни да има насока, напредък, ако не сме си поставили цели и не сме ги записали?!

·         Можем ли да търсим „островът на съкровищата” без карта? – списък на познатите.

·         Ако ни се даваха по 1000 евро за всеки човек в списъка ни, щяхме ли да го съставим?

·         Имаме ли бележник, отбелязваме ли там всеки телефонен разговор, всяка среща, която трябва да проведем през седмицата?

·         А голямото „защо?” – не трябва ли да го открием първо ние, преди то да е открило нас (защо да вляза в този бизнес, причините лично за нас, например ... „ да си създам пасивен доход в размер на ... евро” преди да е изчезнала работоспособността ми).

·         Планираме ли срещите си и  подготвяме ли се добре преди всяка среща?

·         Ако успехът ни го изисква, бихме ли напуснали „зоната си на удобство” ?

 

Съвет: Нищо не трябва да оставяме на случайността! Така ще имаме време за повече неща.