Здрави и жизнени през пролетта

Зимата вече отминава, но последиците за нашето здраве от нея остават. Сега е моментът да подкрепим тялото си, ако не искаме да попаднем в капана на пролетната умора

д-р Ваня Евтимова, д. м., имунология и хомеопатия

 

Какво се случва с организма ни през зимния сезон?

ImageПрез студените месеци ядем повече и по-тежки храни, с които храносмилателната ни система не успява да се справи. Непреработената храна се превръща в източник на токсини. Късите дни, липсата на достатъчно движение и чист въздух също се отразяват зле на тялото ни и често водят до натрупване на излишни килограми. Като добавим към това и токсините от честата употреба на лекарства, тютюнопушене, алкохол, замърсена околна среда и стрес, не е изненадващо, че се затруднява функцията на органите, които пречистват организма ни - черен дроб, бъбреци, дебело черво. Постепенно започваме да усещаме неразположение, умора, депресия, главоболие, запек, състоянието на кожата ни се влошава, а при по-продължително натрупване на токсични вещества е възможно да се развият туморни, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и алергии.

 

Изострянето на различни състояния през пролетта се дължи са няколко основни причини.

          Недостиг на енергия – натрупаните от организма "запаси" се изчерпват през зимата, а в началото на пролетта възстановяването им все още не е достатъчно активно.

          Обездвижване – през зимните месеци човек се движи по-малко и като резултат се появява апатия, отпадналост, болки в мускулите и ставите.

          Слънчева радиация – през зимата тя рязко намалява, а през пролетта постепенно се засилва. Заедно с нея нараства и емоционалната ни възбудимост.

          Резки промени в атмосферното налягане – те предизвикват главоболие, колебания в кръвното налягане и общо влошаване на здравословното състояние.

          Променливост на времето – значителните температурни амплитуди подлагат тялото ни на допълнителен стрес.

          Недостиг на витамини и минерали, който предизвиква сънливост, понижаване на работоспособността, лесна умора и занижена имунна съпротива. Тези дефицити са сериозен проблем, от който страда голяма част от населението на Европа. Според проведени изследвания и анкети, резултатите за европейците са следните:

 

Витамин/минерал

Дефицит

Витамин Е

100%

Витамин D

90%

Цинк

80%

Витамин В

60%

Магнезий

60%

Бета-каротин

среден прием - 4 мг на ден при препоръчителна доза от 6-15 мг

Селен

среден прием - 45 мкг на ден при препоръчителна доза от 70-150 мкг

Йод

среден прием - 100 мкг на ден при препоръчителна доза от 150-200 мкг

 

               Дали и вашият организъм изпитва някакъв недостиг?

Отговорете на следните въпроси.

          Чувствате ли понижена работоспособност и лесно ли се уморявате?

          Боледувате ли по-често от банални инфекции?

          Често ли сте тревожни, с главоболие, сърцебиене, влошен сън?

          Станали ли сте по-агресивни, чувствате ли се потиснати?

          Имате ли отслабване на паметта, трудно ли взимате решения?

          Кожата ви суха ли е, страдате ли от косопад, ноктите ви чупят ли се?

          Венците ви кървят ли, появяват ли ви се синини лесно?

          Трудно ли се адаптирате към температурни промени и студ?

          Усещате ли засилено влечение към сладки храни, алкохол или кафе?

          Имате ли чувство, че сте станали по-несръчни?

Ако сте отговорили положително само на няколко от тези въпроси, значи тялото ви дава сигнали, че страда от недостиг или липса на важни биологично-активни вещества.

 

Как да облекчите прехода от зимния към летния сезон?

Можете да се подготвите за пролетната умора, като навреме си осигурите енергиен прилив чрез правилен режим на хранене. Ето някои препоръки.

          Пийте поне по два литра вода на ден – приемът на течности допринася за изхвърляне на натрупаните токсини. Отлична алтернатива на водата е ароматният чай с цветчета от алое (код: 200) на Форевър. Той не ви натоварва с излишни калории и може приятно да разнообрази ежедневието ви.

          Консумирайте повече плодове и зеленчуци – с настъпването на пролетта се увеличава и разнообразието от пресни плодове и зеленчуци по щандовете. Те могат да ви заредят със свежест и енергия, но за съжаление влошаването на качеството на тези храни напоследък носи и рискове от допълнително натоварване на тялото с вредни химически добавки. На помощ идват продуктите на ФЛП – гелът от алое вера (код: 015), 18 от природата (код: 271) и Зелени поля (код: 068) ще доставят на организма ви необходимите витамини, минерали и антиоксиданти.

          Заменете захарта и сладките изделия с мед – през зимата наблягаме на въглехидратните храни, за да компенсираме недостига на енергия и в опити да повдигнем духа си. Сега е моментът да обърнем гръб на вафлите, бонбоните и шоколадите, като ги заменим за естествения заряд от пчелния кошер, който Форевър предлага. Пчелният мед Форевър (код: 207) е на ваше разположение винаги, когато имате нужда от подслаждане. А пчелното млечице (код: 036) и пчелният прашец (код: 026) ще ви изпълнят с жизненост и добро настроение.

          Хранете се често и на малки порции, за да поддържате стабилно нивото на кръвната захар и да нямате енергийни спадове. В този режим ще ви помогнат много шейковете на ФЛП Форевър лайт (код: 019 – ванилия и 021 – шоколад) и Форевър лайт ултра (код: 237 – ванилия и 266 – шоколад), както и сладкия енергиен десерт Фаст брейк (код: 023). За потискане на апетита и подпомагане на процеса на обмяна на веществата можете да разчитате на Гарциния плюс (код: 071).

          Приемайте допълнително витамини В12, В6, В1, В2, С и D и магнезий. Отлични източници са добавките Нейчър-мин (код: 037), Джин-чия (код: 047) и Форевър калций (код: 206).

          За да имате повече енергия и да победите пролетната умора, трябва да сте в добро настроение. Усмихнете се с А-бета-кеър (код: 054), Форевър есеншълс (код: 269) и B12 плюс (код: 188).

 

Пролетта е най-добрият сезон за изчистване на организма

Пречистването е ефикасно, когато въздействието му върху организма продължава няколко месеца. То може да стане с разтоварващи дни и увеличена консумация на храни с високо съдържание на витамини, минерални соли, фибри и други активни вещества. Добър избор за възстановяване на жизнените сили са програмите на ФЛП Клийн 9 и Лайфстайл 30. Крайният резултат от изчистването е повече жизнена енергия, тонус, оптимално тегло и добър начин да изглеждаме по-добре и по-красиви.