Всичко за коензим Q 10

 

Q10 е актуален във всички страни с висока здравна култура. В САЩ е официална хранителна добавка от 1992 г. Около 10 млн. японци го използват ежедневно. В Европа е повсеместно разпространен. Благотворните му ефекти са много: заздравява сърдечния мускул, увеличава работоспособността, подобрява възпалени венци, укрепва имунната система, повишава мъжката потентност, удължава живота, има антиоксидантно действие.

През първата част от живота ни черният дроб извлича и синтезира CoQ10 от всяка храна. Източници на CoQ10 са месото и рибата, зърнените храни, ядките, тъмнозелените зеленчуци (спанак, броколи), соевото, сусамово и другите полиненаситени растителни масла. Човешкият организъм съхранява резервни количества от CoQ10 там, където те са най-нужни. Главни депа са сърцето, черният дроб и имунната система.

С възрастта количеството CoQ10 в клетките намалява и при повечето хора над 35-40 г. има дефицит (проявите му са липса на енергия, нежелание за физически усилия, по-често боледуване от вирусни инфекции през зимата, кървене на венците, спадане на либидото и потентността и общо намаление на жизнеността). Това се дължи на отслабване на някои функции на черния дроб, неподходящо хранене, физически натоварвания, по-продължителни или изтощителни болести, инфекции и стрес. При хора с наднормено тегло този дефицит може да достигне до 50%. Добавянето на CoQ10 в тези случаи подобрява метаболизма и помага за намаляване на теглото.

Особено големи са нуждите от CoQ10 в мускулатурата, включително сърдечния мускул. Сърцето първо усеща липсата му и първо подобрява дейността си при добавянето му към храната. Доказана е връзката между ниското ниво на CoQ10 и сърдечно-съдовите заболявания – гръдна жаба, кардиомиопатия, пролапс на митралните платна и хипертония. Някои форми на сърдечна недостатъчност могат да бъдат напълно компенсирани без никакви лекарства, само чрез CoQ10. Затова го наричат "чудото на сърцето".

 

А какво да кажем за спортистите?

При всяко състезание са необходими огромни запаси от енергия, както и способност тези запаси да се възстановяват бързо. Всички знаем какво става към края на второто полувреме, след деветия рунд, в края на маратона и пр. На субклетъчно ниво един от най-важните проблеми е недостига на CoQ10. Затова редовното му добавяне към храната на спортистите води до ясно изразено подобряване на постиженията им, особено на издръжливостта и бързината.

 

Благотворният ефект на този продукт върху имунната система обуславя и неговите противоракови свойства. Животът на болни от рак (на простатата, гърдата, дебелото черво) пациенти, които приемат CoQ10, може да бъде удължен с пет до петнайсет години, а при някои от тях дори да се стигне до пълна ремисия, особено ако CoQ10 се взема в по-големи дози (около 100 мг) и се комбинира с алое,омега мастни киселини, бета-каротин, вит. C, вит. E и селен.

Първите важни изследвания върху CoQ10 са направени през 60-те години. Той е открит от българин! В своята книга “Чудодейната хранителна добавка - Коензим Q10” д-р Емил Близнаков и Джералд Хънт пишат:

"Беше потвърдено при клинични проучвания върху хиляди пациенти с лошо здраве - например със сърдечни болести или с имунна недостатъчност - че ако запасите от CoQ10 бъдат възстановени чрез внасяне отвън, болестите спират развитието си, защото организмът получава нова енергия за борба с тях."

Поддържащите (профилактични) дози за възрастни са 10-15 мг, а лечебните – 30-100 мг и повече. За възстановяване на нормалното му съдържание в тъканите е необходимо CoQ10 да се приема в достатъчни дози от 1 до 3 месеца. Само при по-продължително приемане може да се постигне пълното му възстановяване.

 

Коензим Q10 и енергията

CoQ10 е жизненоважен за създаването на енергия на клетъчно ниво. Във всяка клетка има митохондрии (малки “генератори на енергия”), които произвеждат 95% от общата енергия, нужна на организма. CoQ10 се намира в мембраните на тези органели. Той подпомага обмяната на електрони и участва в синтеза на АТФ.

Ако CoQ10 намалее с 25%, тялото не получава необходимата му енергия и в резултат настъпват функционални нарушения и болестни състояния. Ако той намалее със 75%, животът не може повече да бъде поддържан и настъпва смърт, най-често от сърдечна недостатъчност.

При допълнително приемане на CoQ10 хората (особено по-възрастни и с по-отслабен организъм) усещат подчертано увеличаване на енергията и намалена нужда от сън. Получава се ефект на подмладяване.

 

 Чудото за сърцето

В сърдечния мускул е открито много по-високо съдържание на CoQ10, отколкото в който и да е друг орган на тялото. Сърцето първо усеща липсата му и първо подобрява дейността си при добавянето му към храната. Много функционални сърдечни проблеми могат да бъдат напълно компенсирани чрез внасянето само на CoQ10.

При хора със заседнал начин на живот допълнителното приемане на CoQ10 може да доведе до подобряване на сърдечната дейност дори без физически упражнения. Това не означава обаче, че е правилно да се взема CoQ10 и след това да се подложи организма на пълно обездвижване – най-добри резултати за сърцето се постига при съчетаване с физически упражнения.

CoQ10 и кръвоносните съдове на сърцето

Съдържанието на CoQ10 при сърдечно болните е намалено. Д-р Фолкърс е установил 75% недостиг на CoQ10 при всички хора, починали от сърдечни болести. Добрата новина е, че увредените сърца получават нов приток на сили при добавяне на CoQ10. Д-р Емил Близнаков пише: "Пациенти, които едва можеха да се движат поради сърдечни увреждания и имаха крайно затруднено дишане, дори без да полагат никакви физически усилия, чрез CoQ10 погледнаха отново с надежда към очакващото ги активно бъдеще."

CoQ10 предпазва сърцето при исхемия (намален приток на кръв към сърдечния мускул). В повечето случаи тя се дължи на стесняване или запушване на коронарните съдове и може да предизвика сърдечна недостатъчност, внезапна смърт и др. Най-честият проблем се нарича ангина пекторис (гръдна жаба). Причинява се от стесняване на артериите и е толкова мъчителна, че всеки пристъп обездвижва болния. Стеснените коронарни артерии не осигуряват достатъчно кръв и сърдечният мускул не получава необходимите му хранителни вещества и кислород.

Исхемия може да възникне също по време на сърдечни операции - байпас, ангиопластика и др. Доказано е, че приемането на CoQ10 преди операция намалява опасността от увреждане на сърдечния мускул.

При лечение на ангина пекторис CoQ10 дава отлични резултати поне при 70% от лекуваните. След едномесечен прием издръжливостта при физически усилия се подобрява. Пристъпите могат да намалеят наполовина, както и нуждата от нитроглицерин. Необходимите дози са до 150 mg дневно, но ефект настъпва по-бързо и от по-малки дози, ако се взема инстантната форма Cell Power.

CoQ10 и застойна сърдечна недостатъчност.

Хора със сърдечна недостатъчност като цяло се повлияват добре, тъй като в кръвта и тъканите им е налице недостиг на CoQ10 поради недобра обмяна. Честотата на сериозни усложнения като белодробен оток и камерна аритмия у болни от сърдечен порок намаляват при продължително приемане на CoQ10 (месеци или години).

Ето резултатите на клинично изследване, включващо 1715 пациенти: приемането на 50 mg CoQ10 дневно в продължение на четири седмици облекчава затрудненото дишане, намалява сърцебиенето, цианозата, отоците и понижава кръвното налягане при пациенти с компенсиран сърдечен порок.

 

CoQ10 и високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане, сочено като причинител номер едно на сърдечните заболявания, се понижава, когато към диетата се добави CoQ10, дори без да се приемат лекарства. Според изследвания в САЩ и Япония, след 2 месеца приемане на коензим Q10 се постига промяна на кръвното налягане средно от 141/97 на 128/90.

 

Укрепване на имунната система

"Млади сме дотолкова, доколкото е млада имунната ни система" - казват д-р Близнаков и Хънт. Тя е отговорна за всички здравословни проблеми – от обикновената хрема и алергии до рак и СПИН.

Приемането на 60 мг CoQ10 дневно е сигурен начин да се укрепи имунната система, защото набавя енергия за дейността Ј. CoQ10 повишава компетентността на имунните клетки и те вършат работата си по-добре. Повишава се активността на макрофагите, подобрява се клетъчният и хуморален имунитет, както и устойчивостта към бактерии, гъбички и вируси. Намаляват размерите на тумори, предизвикани изкуствено у мишки.

 

CoQ10 няма странични ефекти. Използван съвместно с химиотерапевтикт адриамицин, той намалява страничните му ефекти, свързани с отслабване на сърдечния мускул.

 

CoQ10 и стареене

В началото на 21 век живеят няколкостотин милиона души на възраст над 65 години, а средната продължителност на живота е почти 82 години. Съществува възможност да се удължи и активният творчески период на човека чрез внасянето на СоQ10, растежни фактори и суперхрани. Така може да се постигне подмладяване и укрепване на имунната система. Именно нейната издръжливост е една от причините някои хора да остаряват по-добре от други.

Стареенето се ускорява от недостига на CoQ10. Според Близнаков и Хънт смъртта идва след опасно намаляване на CoQ10, а не просто от старост. Проведени изследвания с мишки показват, че CoQ10 удължават живота им с 50 %. Онези, на които давали CoQ10, живели средно по 150 седмици, или приблизително 140 човешки години.

Повечето храни съдържат съвсем малки количества CoQ10. Допълнителното му приемане е от полза за всеки човек и може да се окаже изворът на вечната младост.

 От друга страна СоQ10 е антиоксидант, който може да отдава или поема кислород според нуждата. Той предпазва клетките от свободни радикали и поддържа оптималното кислородно ниво в тъканите. Приемането на CoQ10 ни помага да поддържаме както антиоксидантните, така и биоенергийните си функции.

 

CoQ10 и поддържане на идеално тегло и енергия

По-пълните хора имат 50% недостиг на СоQ10, че даже и повече. При тях добавянето му подобрява метаболизма и води до намаляване на килограми. Това може да помогне поне на половината хора, страдащи от наднормено тегло.

Група хора с наднормено тегло била разделена на две: с недостиг на CoQ10 и без такъв недостиг. Участниците в двете подгрупи били подложени на една и съща диета, с добавка на 100 мг CoQ10 дневно. След 8 седмици хората с първоначален дефицит отслабнали с около 7 кг, а тези без дефицит - с по-малко от 3 кг.

Съчетаването на CoQ10 с хром помага още повече за решаването на проблема затлъстяване. Тази комбинация е много ефикасна, защото хромът намалява желанието за сладко – вижте съответната глава.

 

Профилактика и лекуване на болести на венците

Твърде много са хората с хронични заболявания на венците. Милиони души са застрашени от кариес, опадане на зъбите, лицеви изкривявания и др. Пародонтозата не е само локално заболяване на венците, а представлява общо заболяване поради смущения в имунната система. CoQ10 е изключително ефективен при лекуването на болни венци. Главната причина за неговия успех е доказаният му имуностимулиращ ефект.

Взети проби от 120 пациенти с пародонтоза показали недостиг на CoQ10 при всички. Добавянето му спряло развитието на болестта – тъканите били излекувани за 5 дни, докато за това обикновено са нужни поне 10-15 дни.