Статистика

Потребители: 663
Новини: 307
Връзки: 3
Посетители: 2569559

Още за...

Сертификати

сертификат за качество за пчелни продукти Kosher Rating

Сертификат за качество от Сдружението на Ислямските държави.

Продуктите не са тествани върху животни.Not tested on animals

Aloe Vera сертификат
<br />The International Aloe Science Council

Хранене и бременност PDF Печат Е-мейл
Хранете се правилно от самото начало – така ще имате здраво бебе

ImageПовечето от нас знаят, че спазването на здравословен и балансиран хранителен режим, ще ни помогне да бъдем здрави и във форма с напредването на възрастта. Но много по-рядко се замисляме, че същото важи и когато планираме бременност. Тогава осъзнаваме, че това което ядем ще повлияе не само на нас, но и на здравето на бебето.
Какъв хранителен режим спазвате в месеците преди бременността е също толкова важно, както и какъв е той в първите й месеци. Ползите от това ще бъдат не само за бебето ви, а и за самите вас.

Ако отделите достатъчно усилия, за да спазвате здравословна диета, това ще ви помогне със сигурност да бъдете здрави и по време на бременността, да бъдете сигурни, че не ви липсват витамини, минерали и протеини. Можете да започнете да си водите и дневник за консумираната храна, като си записвате какво и кога ядете поне за една седмица. След това проверете дали спазвате следното – приемате ли риба поне два пъти седмично; хранете ли се три пъти дневно; хапвате ли плодове и зеленчуци 5 пъти дневно? Рибата е богат източник на много от хранителните вещества, от които се нуждаете по време на бременността си, а дори не е необходимо да я приемате всеки ден.
По време на бременността ви има определени хранителни вещества, които са по-важни за вас отколкото през който и да е друг период на живота ви. Едно от тях е фолиевата киселина. Това е витамин от групата на витамин В и е жизнено необходим за превенцията на вродените дефекти на невралната тръба, които се получават понякога при развитието на плода. Невралната тръба се затваря около 3-4 седмица от бремеността. От нея впоследствие се формират мозъка и гръбначния стълб на зародиша. Тези дефекти включват състоянията известно като Спина бифида (незатваряне на тръбата, което причинява неправилно развитие на гръбначния стълб и в сруктурата му остане кухина) и аненцефалия (незатваряне на тръбата откъм горния край, вследстие на което не се развива главния мозък и черепа). Според учените около 75% от случаите на споменатите дефекти могат да бъдат избегнати, ако се увеличи приемът на фолиева киселина от жените в детеродна възраст в периода 12 седмици преди настъпване на бременността и 12-14 седмици след това. Ежедневната необходима доза е 400 милиграма. Обикновено тя се приема като добавка от жените в детеродна възраст.
Друго важен индикатор за здравето ви, както и за бебето ви, е вашето тегло. Ако имате наднормено тегло, както и ако теглото ви е под нормалното, това може да наруши крехкия хормонален баланс, от който има нужда тялото ви, за да можете да забременеете. Жените произвеждат естроген и в яйчниците, и в мастните си клетки. Ако имате твърде малко мастни клетки, значи произвеждате твърде малко естроген, ако пък имате много мастни клетки, това означава, че произвеждате твърде много естроген. И в двата случая, промяната в баланса на естроген в тялото има значение за това дали ще забремеете по-лесно. Ако сте с наднормено тегло не трябва да предприемате драстични диети, за да намалите теглото си, защото така ще загубите и много от хранителните вещества, които са ви необходими по време на бременност. Във всеки случай без значение дали сте с наднормено тегло или то е под нормалното, трябва да се консултирате с диетолог, за да получите професионален съвет за това как да постигнете оптималното си тегло. Изключително полезно за вас е да приемате достатъчно количестово риба. От една страна мазнините, които съдържа, са от “добрите” мононенаситени мастни киселини, а от друга съдържа йод, които има важна роля за регулацията на метаболизма и подпомага щитовидната жлеза да произвежда тироксин. Обикновено при липаста на този хормон, теглото се покачва.
Споменатите мононенаситени мастни киселини, наричани омега-3 мазнини, са едни от най-полезните съставки, които можете да си осигурите чрез консумацията на риба. Те не се произвеждат от тялото ви, можете да си ги набавите само чрез храната. В най-голямо количество и в лесна за усвояване от организма ви форма, те се намират в рибата с по-високо съдържание на мазнини (скумрия, херинга, сардина, сьомга и др). Те са жизнено необходими за развитието на гръбначния стълб, нервите, очите и мозъка на вашето бебе, а развитието им започва от най-ранните етапи на бремеността, още преди да разберете, че сте бременна. Затова е най-добре да започнете да консумирате редовно риба (поне два пъти седмично), ако планирате бременност или сте в детеродна възраст. Около 60% от мозъка представляват мазнините, а най-голям дял сред тях се пада на омега-3 мазнините. Те допринасят и за по-качествена сперма, затова е важно и мъжете да спазват принципите на правилното и здравословно хранене. За да си осигурите достатъчно омега-3 мазнини, можете да приемате и рибено масло, но това не се препоръчва на жени, които се опитват да забремееят, тъй като то съдържа много витамин А – ако приемът му е завишен, това може да довете до загуба на плода.
Важно за здравето ви е и желязото. Повечето от жените не приемат достатъчно желязо, а то е необходимо за да имате здрава кръв преди и по време на бременността. През първите месеци от бременността не се препоръчва желязото да бъде приемано като хранителна добавка. Затова е много важно да си го набавяте чрез храната, която консумирате. Богати на желязо храни са рибата, морските дарове, червените меса и пилешкото. Всеки ден трябва да се консумира поне една от споменатите храни. Желязо се съдържа и в зеленолистните зеленчуци, зърнените закуски. Витамин С подпомага усвояването на желязото – затова към храненето си добавете и много зеленчуци, салати и плодове сокове. Намалете приема на напитки, които съдържат танин – като чай, червено вино, понеже танинът забавя и възпрепятства усвояването на желязото.
Не на последното място трябва да внимавате с алкохола. Той може много сериозно да се отрази на способността ви да забременеете. Дори и в много малки количества, той е опасен за здравето на бебето ви, особено в ранните месеци от бременността ви. Най-добре да спрете да приемате алкохол, когато се опитвте да забременеете или вече сте успяла.
Помнете, че ако планирате бременност, започнете наблюдения над това какво ядете и започнете да мислите как да подобрите хранителния си режим и да оптимизирате теглото си. Посъветвайте се с диетолог, ако не сте сигурна какво да предприемете. Изборът на храни може много помогне, на вас и на вашето бебе, за да постигнете най-добрата си форма.
                                                                    Милена Иванова


Добавки на ФЛП, които са полезни през периода на бременността:

Forever Nature Min
Arctic Sea Omega 3
Forever Calcium

Forever Royal Jelly
Aloe Berry Nectar
Forever B12 Plus with Folic Acid

 
< Предишна   Следваща >
Продукти от Алое Вера на FLP ® 2005 Златинка И Галин Радеви - Независими дистрибутори на FLP България